maanantai 7. syyskuuta 2020

Mötkön silmäoperaatio

Elokuun alkupuolella Mötkö (Lukitarin Brigitte Bardot) alkoi aristaa oikeaa silmää ja silmämuna pullistui ulos kuopastaan. Tuli kiire Oulun Evidensiaan tohtorille, joka totesi että nyt on silmänpaineet melkolailla keturallaan. Vasen oli ok 16mmHg (viitearvot 10-25mmHg), mutta oikeasta möllykästä mitattiin huimat 46mmHg. Molemmat pupillit reagoivat valoon, joten aloitettiin Trusopt-lääkitys. Viikon kuluttua kontrolli jossa todettiin, ettei paine ole laskenut tarpeeksi. Päädyttiin kokeilemaan Cosopt-lääkettä, mutta koska silläkään ei saatu muutamassa päivässä vastetta oli vaihtoehdot vähissä.

Mötkön silmänpoisto tehtiin Eläinlääkäriasema Kamussa, Oulussa sekin. Mötköllä on jo aiemmin todettu märkäkohtuleikkauksen yhteydessä verenhyytymishäiriö, joten operaatioon valmistauduttiin aivan erityistä huolellisuutta noudattaen ja kaikki mahdolliset ongelmatilanteet mentaalisesti läpi käyden. Ongelmia ei kuitenkaan ilmennyt ja näin parin viikon jälkeen uskaltaa jo sanoa, että toipuminen on lähtenyt käyntiin hyvin. Neitokainen on ehkä vielä hieman rujon näköinen, mutta tärkeintä on kuitenkin ettei silmässä ole kipuja - kyllä ne karvat vielä siihen kasvaa ajan kanssa.

Luulisi, ettei elämä näkökentän puolittumisen jälkeen ole kovin helppoa, mutta koirat ovat yllättävän sopeutuvaisia. Reippaita syyspäiviä vetreälle veteraanille, sekä sylillinen onnea ja terveyttä tuleviin vuosiin! 

Mötkö heräilemässä kotona operaation jälkeen, kuva: Sanna